Att lägga upp sin träning

Att löpträna är något som många vill börja med. När de flesta tänker på löpträning tänker man kanske ofta på intervaller, eller att gå ut och springa så fort man kan i en timme. Detta är inte representativt för vad löpträning är och inte heller för hur man bör lägga upp sin träning. I den här artikeln kommer vi att komma med ett antal tips på hur man kan lägga upp sin träning på bästa sätt för att både hålla uppe sin motivation, hålla sig fri från skador och få ut så bra resultat som möjligt.

Lugna pass

Många tänker som sagt att den viktiga löpträningen är den när man pressar sig hårt och känner blodsmak i munnen. Faktum är att detta inte bör vara majoriteten av träningen. Även om man tränar upp mot 5 pass i veckan bör endast 1-2 pass vara riktigt hårda. De övriga passen består mesta dels av så kallade lugna pass. På dessa pass bör fokus flyttas helt från tid och istället ligga på distans. Om målet är att springa till exempel 8 km ska målet vara att göra just detta utan att bli allt för trött, tiden ska inte vara en faktor. Som exempel kan man ge att de bästa marathonlöparna som kan snitta tider en bit under 3 minuter per kilometer under ett helt marathon på sina lugna pass håller en fart på cirka fem minuter per kilometer. Detta trots att de är världens bästa löpare och dedikerar hela sina liv åt löpningen. Ett bra pass behöver alltså inte sluta med att man kräks i ett dike, många pass bör bara vara rolig och lugn löpning.

Hårda pass

När det kommer till de hårda passen är det även här vanligt att man som nybörjare satsar för hårt. Om man till exempel kör ett intervallpass ska man tänka att man bör kunna hålla samma tempo på sina två sista intervaller som på den första. Ett jämnt tempo helt enkelt. Även de hårda passen bör hålla sig en liten bit under maxkapacitet och bör inte jämföras med en tävling. Som nybörjare kan det vara bra att vänta ett tag med de hårda passen och endast träna lugnt i början, detta för att bygga löparglädje och hålla sig från skador.